Acasa / Supernatural / Panteonul grecesc

Panteonul grecesc

zei greciPanteonul grecesc reprezinta cei mai importanti zei ai grecilor antici care au reusit sa transceada timpul si sa ramana in inimile si mintile oamenilor. Cei doisprezece zei principali sunt cei care locuiau pe muntele Olimp dupa ce au reusit sa isi castige suprematia intr-un razboi al zeilor in care Zeus si fratii sai au reusit sa ii invinga pe Titani. Legendele Olimpului se afla printre cele mai interesante si captivante mitologii ale lumii, acestea fiind pline de suspans, actiune, religie si violenta. Atat cei mari cat si cei mici citesc si in prezent cu placere povestile mitice ale eroilor si zeilor greci si se bucura ca pot afla mai multe despre zeii olimpieni.

Primele referiri la zeii din panteonul grecesc au fost realizate in operele homerice, mai exact in imnul catre Hermes. Cultul grec al zeilor olimpieni dateaza de prin secolul VI inaintea erei noastre si are origini anatoliene. Cei doisprezece zei canonici care au aparut in arta si poezie sunt Zeus, Poseidon, Hera, Demeter, Hestia, Atena, Apolo, Ares, Artemis, Hefaestus, Afrodita, Hermes si Dionis care i-a luat locul Hestiei. Alti zei au fost inclusi mai tarziu, iar Hades are povestea proprie pentru care nu se afla intre primii 12. El isi petrecea mai tot timpul in Lumea de Dincolo.

In panteonul grecesc, Zeus detinea rolul cel mai important. El era regele zeilor si echivalentul sau in panteonul roman era Jupiter. Liderul muntelui Olimp avea putere peste cer si tunet si o exercita oricand era nevoie. El este cel mai tanar copil al titanilor Rhea si Cronos. Printre simbolurile care il definesc se numara fulgerul, soimul, sceptrul, stejarul si solzii. El a avut multe femei umane si zeite, insa sotia sa era Hera.

Hera, Juno in mitul roman, este nimeni alta decat regina zeilor si zeita familiei si a casatoriei. Ea era o fiica a lui Cronos cu Rhea, sotie si sora a lui Zeus. Simbolurile sale specifice erau paunul, coroana, leul si vaca. Avand in vedere ca Hera era zeita casatoriei, ea era geloasa pe femeile cu care sotul si fratele ei avea aventuri, de aceea se razbuna pe ele si pe copiii lor.

In panteonul grecesc, Poseidon detine un rol important. Zeul marilor si oceanelor, al cailor si cutremurelor, el era cel de-al doilea copil al lui Cronos si Rhea si fratele lui Hades si Zeus. Printre simbolurile sale se numara calutul de mare, tridentul, delfinul si taurul. A avut si el, ca si ceilalti zei, multe amante, insa sotia sa a fost nereida Amfitriti.

Apolo, zeul cunoasterii, al muzicii, luminii, poeziei, profetiei si sagetilor era fiul lui Zeus cu Leto. Fratele geaman al lui Artemis are drept simboluri reprezentative arcul cu sageti, soarele, lira, delfinul, lupul, soarecele si lebada.

Dionis era zeul vinului, al celebrarilor si al extazului. Patronul artelor teatrului, el era fiul lui Zeus cu muritoarea Semele. Singurul zeu nascut dintr-o muritoare, Dionis era cel mai tanar dintre zeitati si s-a casatorit cu o printesa cretana. Simbolurile sale specifice sunt tigrul, pantera, leopardul, strugurele, capra si delfinul.

In panteonul grecesc Artemis era zeita virgina a nasterii, vanatului, virginitatii, arcasilor si animalelor. Sora geamana a lui Apolo avea ca simboluri luna, sarpele, ursoaica, tolba cu sageti si caprioara.

greciAtena, zeita virgina a apararii, intelepciunii, strategiei si mestesugului, a fost fiica lui Zeus cu oceanida Metis si avea ca  simboluri bufnita si maslinul. Ea a zamislit din capul tatalui ei imbracata in armura si si-a inghitit mama.

Hermes, mesagerul zeilor, zeul hotilor si al comertului, a luat nastere din Zeus si nimfa Maia. Simbolurile sale sunt caduceul, sandalele cu aripi si broasca testoasa. El s-a casatorit cu Driope si a dat nastere lui Pan, zeul naturii, care a devenit prietenul lui Dionis.

Ares, zeul razboiului, al varsarii de sange si al violentei, era urat de toti ceilalti zei ai panteonului. Singura care il admira era Afrodita. El a fost produsul iubirii dintre Zeus si Hera. Simbolurile reprezentative pentru el au fost sarpele, vulturul, scutul, sulita si porcul mistret.

Hefaestus este zeul focului si al fierariei. El este cel care le facea armurile celorlalti zei, iar simbolurile sale sunt focul, ciocanul, nicovala, cainele si clestii. Fiul Herei s-a nascut fara sau cu ajutorul lui Zeus, acest lucru ramanand neclar. El s-a casatorit cu Afrodita si i-a ramas fidel acesteia.

In penteonul grecesc, Afrodita este zeita frumusetii, dorintei si a iubirii. Produsul iubirii dintre Zeus si oceanida Dione era casatorita cu Hefaestus insa il insela de nenumarate ori, facand acest lucru si cu Ares. O alta legenda spune ca ea a luat nastere din spuma marii care a atins sangele lui Uranus dupa ce Cronos l-a invins. Printre simbolurile sale se numara pasarile, macul, marul, albina, lebada, porumbelul si trandafirul.

Demeter, zeita fertilitatii, a naturii, agriculturii si anotimpurilor era fiica mijlocie a lui Cronos cu Rhea. Simbolurile sale sunt macul, graul, torta si porcul.

Pe langa acesti doisprezece olimpieni din panteonul roman au mai existat si alte zeitati extrem de populare. In plus, eroii panteonului au zguduit intreaga lume divina greceasca, fiind ajutati sau luptand impotriva zeilor.

Hades este cunoscutul zeu grec al Lumii de Dincolo, al mortilor si bogatiilor din adancul pamantului. El este unul dintre zeii primei generatii olimpiene insa nu se shinchisea sa isi faca aparitia pe muntele zeilor, preferand Lumea de Dincolo. Tocmai de aceea, el nu este inclus in cei 12 olimpieni principali.

Hestia, zeita inimii si a oranduielii in familie, s-a nascut printre primii olimpieni si a facut parte din primii 12. Legendele grecesti sugereaza insa ca la un moment dat, Dionis a venit pe muntele Olimp si a dorit sa fie inclus in cei doisprezece. Hestia i-a cedat locul ei pentru a evita certurile dintre zei.

olimpieniEros este zeul iubirii sexuale si al frumusetii din panteonul grecesc. Venerat si ca zeitate a fertilitatii, Eros a fost fiul lui Ares cu Afrodita. El este deseori descris ca purtand o lira si o tolba cu sageti si este inconjurat de torte, delfini si trandafiri.

Asclepius este zeul vindecarii si al medicinei. El este cel care reprezinta vindecarea in artele medicale iar fiicele sale reprezinta cate un aspect al remediului medical.

Hebe este fiica lui Zeus cu Hera. Ea era purtatoarea de cupe a olimpienilor, servindu-le acestora ambrozia si nectarul, insa a renuntat sa mai faca acest lucru cand s-a casatorit cu Heracle.

Zeul Pan patrona salbaticia, pastorii si turmele, muzica rustica, salbaticiile muntilor si nimfele. El isi petrecea timpul in preajma nimfelor si a lui Dionis.

Heracle este singurul si cel mai mare erou care s-a aflat aproape de zei. Fiul lui Zeus cu Alcmene a fost crescut de Amfitrion si astfel el a fost fratele vitreg al lui Perseu. Eroul cel mai mare al grecilor insuma toate calitatile masculine si a fost desemnat campionul olimpian asupra monstrilor ctonici.

Ultima zeita din panteonul grecesc, Persefona, era fiica lui Zeus cu Demeter. Ea era totodata regina Lumii de Dincolo, ea a devenit sotia lui Hades cand acesta a mostenit Lumea de Dincolo, insa fara voia ei, zeul mortii rapind-o. Ea este zeita primaverii si cea care a creat anotimpurile. Plangandu-si fiica decedata, Persefona a neglijat pamantul si a oprit cresterea granelor, aducand iarna. Zeus a facut o intelegere cu Hades prin care Presefona putea sa iasa din Lumea de Dincolo si sa petreaca sapte luni cu mama ei (cele sapte luni reprezentand primavara si vara). Intrebata fiind ce a mancat cat a fost prizoniera lui Hades, ea a raspuns ca a consumat cinci seminte de strugure si de aici a pornit legenda conform careia frumoasa zeita petrece cinci luni in Lumea de Dincolo punand la cale anotimpul iernii.

Pe langa acesti zei, panteonul roman mai cuprinde si alte figuri mitice, unele mai cunoscute decat altele. Cei doisperezece zei olimpieni primeaza insa, acestia fiind cei mai cunoscuti si cei care poseda importanta cea mai mare in cadrul legendelor si miturilor grecesti.

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>