Acasa / Enigme & Mistere / Teoria Big Bang este depasita?Ce au de spus oamenii de stiinta cu privire la nasterea Universului

Teoria Big Bang este depasita?Ce au de spus oamenii de stiinta cu privire la nasterea Universului

Big Bang, foto: astronomie.nl

Big Bang, foto: astronomie.nl

Teoria Big Bang este depasita? Oamenii de stiinta au venit cu noi ipoteze in privinta crearii universului. O echipa de specialisti din cadrul Institutului de fizica teoretica din Canada a venit cu o noua teorie in ceea ce priveste posibilitatile big bang-ului.

Echipa de specialisti a emis ipoteza conform careia Universul  s-a format din resturile ramase de la o planeta 4-dimensionala care s-ar fi prabusit in intregime intr-o gaura neagra. Resturile acesteia ar fi de fapt „de vina” pentru Universul asa cum il cunoastem noi. Aceasta teorie ar putea raspunde neclaritatilor cu privire la uniformitatea directionala a cosmosului.

Conform modelului standard a teoriei Big Bangului, universul s-a nascut dintr-un punct de singularitate in urma explodarii unui punct infinit de dens. Ceea ce oamenii de stiinta nu stiu inca este ce ar fi putut provoca respectiva explozie, caci conform legilor cunoscute ale fizicii nu se poate inca dezvalui evenimentul care a dus la crearea cosmosului.

Cei de la Nature au publicat un articol conform caruia oamenii de stiinta de la institutul de fizica teoretica din Waterloo Canada, spun ca avand in vedere ca nu se cunoaste cauza care a dus la explodarea punctului de singularitate, chiar si dragoni sau cine stie ce alte fiinte magice ori supranaturale ar putea sa fi trecut pe acolo, in spirit de gluma. Cercetatorii spun ca este foarte greu sa se explice cum Big Bangul violent ar fi putut avea drept urmare cosmosul ce detine o temperatura aproape uniforma, deoarece se pare ca nu ar fi trecut destul timp pentru a se justifica ajungerea la o temperatura asemanatoare pe intreaga dimensiune a cosmosului.

Expansiunea Big Bang cunoscuta, foto: bigbangcentral.com

Expansiunea Big Bang cunoscuta, foto: bigbangcentral.com

Cei mai multi cosmologi considera ca dupa inceputul timpului, o forma de energie pe care acestia nu o cunosc inca ar fi ajutat la umflarea universului cu o viteza mult mai mare decat cea a luminii, astfel incat o bucata mai mica ce avea aceeasi temperatura s-ar fi extins si ar fi devenit universul pe care il cunoastem noi. Niaiesh Afshordi, un om de stiinta de la institutul de fizica teoretica din Canada, sustine ca big bang-ul ar fi fost haotic intr-atat incat nu se stie de unde ar fi putut aparea o bucata omogena si mica ce ar fi responsabila cu inceputul inflatiei universului.

Oamenii de stiinta de la institutul canadian s-au inspirat dintr-un studiu german din anii 2000, care propunea ca universul tridimensional este doar o membrana care se afla intr-un asa-zis univers vrac ce prezinta de fapt patru dimensiuni.

Recent s-a realizat ca daca universul 4D prezinta propriile sale stele, unele din aceasta ar putea sa implodeze sau sa sufere un colaps, formand in cele din urma gauri negre 4D in acelasi fel in care si stelele din universul nostru implodeaza ca si supernove, dand nastere unor gauri negre. In momentul imploziei supernovei, straturile exterioare ale stelelor sunt aruncate, iar straturile interioare ale stelelor intra in colaps si formeaza gauri negre.

 

Explicatia Universului 4D, foto: universediscoveries.com

Explicatia Universului 4D, foto: universediscoveries.com

In universul pe care il cunoastem, gaurile negre sunt marginite de orizontul evenimentului, o suprafata sferica bi-dimensionala, astfel incat oamenii de stiinta cred ca in universul vrac aceasta gratina a gaurilor negre poate fi realizata din obiecte tridimensionale ce sunt numite sugestiv hipersfere. Oamenii de stiinta au realizat un model al mortii unei stele 4-dimensionale, ajungand la concluzia ca materialele ejectate din implozia supernovei ar deveni o membrana 3D ce se extinde incetul cu incetul.

Cercetatorii canadieni considera chiar ca universul in care traim noi ar fi de fapt o astfel de membrana ce se dezvolta in modul in care percepem noi extinderea cosmica. Modelul creat de cercetatorii canadieni explica in mod natural universul cunoscut ca fiind uniform gratie infinitatii timpului din universul vrac, al carui echilibru ar fi mostenit de universul nostru tridimensional.

Modelul propus de cercetatorii canadieni are insa si probleme, printre acestea aflandu-se fluctuatiile minore de temperatura in cadrul radiatiilor cosmice de fond, insa acestia spun ca vor lucra la rafinarea modelului propus. Ceea ce au reusit acesti cercetatori este explicarea in linii mari a teoriei inflatiei universului, eliminand astfel teoria singularitatii – o problema fundamentala a cosmologiei cunoscute. Desi s-a demonstrat ca aceasta teorie este corecta, ceea ce nu se stie inca este cum a avut loc inflatia, idee la care pot exista o sumedenie de alte raspunsuri ipotetice printre care aceea ca inflatia universului nostru ar fi fost pornita de miscarea cosmosului printr-o alta realitate multidimensionala.

Spune-ti parerea

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Poți folosi aceste taguri și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>